Husk backup!

backup_raidHuff jeg har gjort noe dumt… veldig dumt.
.
Jeg tillot meg å stole på at DVD’er skulle duge som backup av endel filer jeg trengte å arkivere, faktisk noen hundre GB med filer, så jeg brukte dobbeltlags DVD’er, som er minst pålitelig av alle.
.
Det viser seg at DVD, og da spesielt dobbeltlags DVD på 8GB, er ikke så holdbare som man skulle tro, ihvertfall ikke hvis man velger blant de rimelige merkene. Jeg har ca. 100 DVD’er med backup, og ca. 40 av dem er dobbeltlags. 4 stykker er delvis uleselige og alle disse 4 er dobbeltlags.
.
Heretter lagres alt på store eksterne harddisker, lik kopi på 2 forskjellige disker (raid oppsett) slik at hvis en disk skulle feile så kan den byttes ut og få filene fra den andre disken igjen. Da er man rimelig trygg mot feil på harddisken også, for det viser seg at alle harddisker også kan feile, jeg har bare opplevd det en gang men det er nok.
.
Harddisk er også billigere enn DVD hvis man regner pris pr. GB, og en annen fordel er at man har tilgang til alt man har arkivert på sekunder, istedenfor minutter eller timer hvis man har mange DVD’er eller taper å finne frem i. I tillegg spares noen hyllemeter eller skuffer som ville vært fulle av DVD’er. Harddiskene kan jo stå i et pent kabinett eller to i hyllen ved PC’en, og opptar veldig lite plass.
.
Så, jeg begynte å gjøre noe dumt, men nå er filene veldig trygge. De delvis uleselige filene ble forresten gjenopprettet, men det tok litt tid. Alle DVD’ene er nå lagret dobbelt på harddisker.