Har du trådløst nett?

dlink_gamerI såfall har du sikkert allerede oppdaget at det ikke er helt stabilt, ihvertfall hvis du brukte nett med kabel fra maskinen din tidligere. Årsakene er mange, jeg skal prøve å si det på en grei måte, og gi noen tips til en bedre trådløs hverdag.

La oss bare fastslå en ting med en gang: Trådløst nett kan med veldig få unntak ikke forventes å være like bra som nett med kabel mellom PC’en din og ruteren hjemme hos deg, såkalt kablet nett.

Trådløst nett er greit hvis du bruker PC’en på forskjellige steder i boligen eller hagen fra tid til annen, men regn ikke med stabil forbindelse med PC’en i bevegelse. Greit å huske på hvis en laster ned eller sender en stor fil som tar en stund å overføre.

Trådløst nett er radiobølger mellom din PC og en ruter. Hvis avstanden blir for lang vil signalet bli svakt, så det funker best på kort avstand. Maks rekkevidde er bortimot 100 meter utendørs, og bortimot 30 meter innendørs. I praksis rekker det litt kortere. Det har 11 kanaler som overlapper hverandre litt, men kun 3 kanaler hvis overlapping skal unngås: 1, 6 og 11.

Hvis du bor i et hus med en stor hage rundt og et stykke til nærmeste nabo er det greit, da har du, eller ruteren din, fritt spillerom. Hvis naboen bor nær deg og har trådløst nett også, ja da blir det litt trangere i kanalene, og litt mer arbeid for ruteren. Det som skjer er at du og naboen må dele frekvensbånd.

Hvis enda flere naboer har nett, la oss si en 5-6 stykker, så er det store sjanser for at noen av dem bruker samme kanal som deg. Ruteren din undersøker all informasjon som går på din kanal, og hvis informasjonen ikke er adressert til ditt nett kan den ignoreres etter at den er undersøkt. Det som er til ditt nett rutes videre og sendes til maskinen din. Det betyr ekstraarbeid for ruteren når flere naboer har trådløst nett på samme kanal, og når ruteren blir opptatt med naboens signaler i tillegg til dine så synker ytelsen eller hastigheten litt.

I tillegg til ytelsen vil også stabiliteten kunne synke når den må ta seg av signaler fra andres nett og PC’er i tillegg til din, og når avstanden til ruteren blir stor (20+ meter innendørs, 50+ meter utendørs) så nærmer man seg grensen for praktisk rekkevidde på disse svake radiosignalene. Signalstyrke under 50% byr vanligvis på litt problemer.

linksys_gHvordan kan det løses? Hva kan du gjøre for å få opp stabilitet og hastighet i det trådløse nettet? Det er liksom 1000kr-spørsmålet da. Først og fremst: det er mulig på de fleste gode rutere å velge en kanal, og da bør en velge den minst brukte kanalen, og helst den som er lengst borte fra andre brukte kanaler i nabolaget. Nabolaget i denne sammenhengen er ca. 100 meter, normal utendørs rekkevidde på en hjemmeruter av denne generelle typen.

En annen ting som ble gjort i et borettslag jeg leste om var at alle ble oppfordret til å redusere sendereffekten (signalstyrken) på ruteren. Hvis effekten ble halvert ville signalet likevel dekke boligen ganske greit, og det ble mindre forstyrrelser fra naboer med sånn redusert signalstyrke, med bedret stabilitet som resultat. Hvis bare halvparten av beboerne fulgte oppfordringen ble likevel resultatet bedre enn ingenting.

Enda en ting man kan gjøre er å plassere ruteren midt i boligen hvis mulig. Det kan bety en lang kabel fra inntaket i veggen hvis det er ute i entréen, men det vil gi gode resultater. Kabellengder er det ikke så nøye med, dette er normalt snakk om maks 10-15 meter og derfor ikke i nærheten av å bli et problem, i og med at du lett kan benytte Cat.5-kabler på 100 meters lengde uten forsterker, men gjerne en skjermet kabel når det begynner å bli litt lengde. Ved å plassere ruteren midt i boligen øker du signalkvaliteten i de fjerneste delene av boligen, og forstyrrelsene både til og fra naboens nett vil avta noe, med bedre dekning i eget nett som resultat.

Disse 3 tipsene er gratis å prøve ut, men hvis ingenting av dette fører frem så kan det være en ide å bytte til en ruter av høyere kvalitet. Rekkevidden øker nok ikke, men en bedre ruter takler gjerne forstyrrelser fra andre nærliggende nett bedre. Gode rutere har gjerne støtte for såkalt multipath, det vet du når du ser om den har 2-3 antenner i stedenfor kun 1, og du finner det vanligvis på rutere som støtter 802.11 N-standarden (draft). Det betyr at den støtter høyere hastigheter enn en G-ruter, og med 3 antenner som stilles i litt ulike vinkler økes følsomheten for signaler som går via en vegg eller annen hindring som er kun delvis gjennomsiktig for et radiosignal.

dir-655Jeg har trådløst hjemme, men bruker kablet nett hvis mulig. På kontoret er det ikke praktisk med kabel, så der går det trådløst. Begge steder benyttes en D-Link ruter med støtte for N-hastigheter (300mbit/sek), og hvis signalstyrken er litt lav vil hastigheten likevel være brukbar.

Langs hele denne artikkelen ser du bilder av brukbare rutere fra D-link og Linksys, og det er flere aktører på dette markedet. Ta gjerne en titt på tester på nett, og prat med andre som har erfaring med både trådløst nett og de ruterne du vurderer, så blir det lettere å velge noe som faktisk funker ok når du får det hjem til deg. Men jeg gjentar det jeg startet med: Trådløst nett kan med veldig få unntak ikke forventes å være like bra som kablet nett. Trenger du høy og helt stabil ytelse er det kun kabel som leverer.