Hva er raskt nok nett?

ITavisen skrev forleden om at en representant fra musikkbransjen gikk ut med at ingen trenger 10mbit for å lese epost og VG. Noe som igrunnen er et teknisk gyldig argument, men signalet han gir er både at alle med såkalt høy båndbredde stjeler produktet han er leverandør av, og at folk generellt ikke trenger høy båndbredde til noe fornuftig. Kan man ta så feil altså?

Det er omtrent som Bill Gates’ kjente og nærmest legendarisk lite fremsynte sitat om at ingen noengang vil trenge mer enn 640KB RAM, som forøvrig ikke var hans eget utsagn engang.

For litt over 100 år siden var det slik i endel byer at folk som ville kjøre dette nymotens spetakkelet kalt automobil måtte ha en mann gående foran med et rødt flagg i hånden for å varsle andre trafikanter. Verden har kommet lenger, men der man nå suser rundt i langt høyere hastigheter på både 2 og 4 og flere hjul mener 10-25-07-dgl-4500nå denne bransjemannen at utviklingen av telekommunikasjon burde stoppet i siste halvdel av 90-årene? Det blir som å skyte seg selv i foten når man tenker på alle de forretningsmodellene for både hans egen og mange andre bransjer som ikke ville vært mulig med ISDN-hastigheter, med tanke på overføring av rikt innhold, geografisk spredning av nettilgang osv.

Man aksepterer gjerne at trådløst nett går litt langsommere enn via kabel, så da hadde maks hastighet for internett via mobil vært langt under 100kbit da… noe det forresten er i endel tilfeller, men mulighetene er der og ville kanskje ikke blitt utviklet for massemarkedet dersom høy hastighet bare var et produkt for bedrifter/myndigheter/forsvaret/universiteter osv.

video1-300x200Nei, denne platebransjemannen høres kanskje enda smartere ut enn en viss direktør i Vital som gikk ut og snakket om søkemotoroptimalisering og synlighet på nett for et års tid siden på bloggen sin, han har tydeligvis veldig lite kjennskap til ting som er helt dagligdags like utenfor hans egen lille sfære: lovlige tjenester med høyt krav til båndbredde.