International field day 2008.

la1fdg08a_web2Årets International Field Day er i gang, og her er etpar bilder fra LA1FDG sin camp ved Lista i Farsund kommune i dag.
International Field Day er noe radioamatører over hele verden arrangerer den første helgen i september hvert år, og hvor kontakter knyttes på tvers av grenser og kontinenter.
.
Da er det ikke lov å være tilkoblet
la3hpa_webstrømnettet, det skal være en viss avstand til nærmeste bebyggelse, og man har ikke lov til å benytte utstyr som er satt opp mer enn noen få timer i forveien. 

LA3HPA Geir med en ICOM IC-746PRO kjører en QSO på 20m.
.
Av praktiske årsaker er det nesten nødvendig å alliere seg med andre radioamatører når man skal begi seg ut på noe sånt som dette, det er
ikke alltid en enkelt person har altp9060017
utstyret som skal til. Derfor er det her til lands typisk de lokale gruppene av NRRL som arrangerer Field day for sine medlemmer.
.
Bergensgruppen har gjerne sitt arrangement, men allerede for flere år siden besluttet vår lille kameratflokk at det blir for tamt å sitte i campingstol utenfor gruppelokalet.
Derfor ble LA1FDG opprettet for å
finne noen litt mer spennende ogp9060025
utfordrende steder å sette opp 

LA5NNA Eivind og LA3HPA Geir koser seg i shack’en og lytter til hver sin radio.
en radiostasjon og antennepark for en helg.
.
Stasjonen har flere radioer tilkoblet hver sine antenner, og alt kjøres på batterier, og generator når det er nødvendig. I fjor var vi ved Store Urevatn 1200moh, og de foregående årene var vi også høyt til fjells, f.eks. på Finse for etpar år siden. Da er det kanskje en velkommen avveksling at årets tur ble lagt til kysten. «Men hva er egentlig vitsen med dette» er det noen som kanskje spør. Radioamatører som drar på treff for
.
å snakke i radio når de kunne gjortp9060032
det samme hjemme i sin egen stue?
.
Med VHF holder man kontakt på kortere avstander som noen få mil.
Ja man kan gjerne spørre. Hensikten med International Field Day er at man drar ut i felten, jo lengre jo bedre, tenk gjerne villmarken eller f.eks. Arktis, og så setter man opp og driver en radiostasjon der som er helt uavhengig av en stikkontakt. Alt du skal spise og drikke må du bære med deg selv, og den eneste kontakten med omverdenen er radioen.
.
Nå er radioamatører spesielt godt rustet i så måte, disse radioene er ofte bygget for å fungere i utfordrende omgivelser, og i tillegg har alle radioamatører vide fullmakter og kunnskaper til å bygge egne radioer, modifisere ferdige radioer, alt for å få ting til å fungere på en optimal måte. 
Hvor mange antenner ser du her? :)
Erfaringer høstet gjennom radioamatørers feltkommunikasjon med hele verden er allerede i bruk i millitær sammenheng. Fordi radioamatører har gode forutsetninger for å opprette radiokommunikasjon fra hvor som helst på kort varsel og på en helt uavhengig måte så er det vanlig at nødetater som politi og redningskorps samarbeider med sin regionale radioamatørgruppe og drar nytte av de tjenestene som er vanskelig å få utført ellers. Det er selvfølgelig en teknisk hobby, og den er variert med tanke på friluftsliv, støtte til nødtjenestene, mekking og lodding, antennebygging, og masse prating med folk over hele verden, alle raser og religioner, og alle sammfunnslag. Kong Hussein av Jordan var for eksempel radioamatør, og han kunne man treffe på luften.
.
Der har det ikke noe å si hvem man er, det sentrale er å more seg sammen med andre og samtidig lære nye ting om de fleste sider av radiokommunikasjon som fagområde. Dette er noe av det som gjør det interessant og moro å være radioamatør.
.