"Mac eller PC, hva er best?"

voodoo_pc_envy_front_nl1Jeg får iblant spørsmål om hva som er best av Mac og PC, tenkte jeg kunne skrive litt om det da sånn at folk får litt info fra en som har vært i bransjen noen år. Jeg har ingen sterke følelser for eller imot den ene eller andre, det som preger spørsmålet mest er kanskje intensiteten hos tilhengerne deres, for begge sider har endel høylytte fans med bastante meninger.
.
I dag er en PC og en datamaskin fra Apple ganske likt oppbygd, men bruker forskjellig operativsystem som en slags «de facto» standard selv om de kan kjøre hverandres operativsystemer og programvare. Det betyr ikke nødvendigvis at den ene er bedre eller dårligere enn den andre, bare at de er forskjellige. For noen vil Mac og OSX (Mac OS 10) være det beste valget, for andre er en PC med Windows foretrukket. De sterkeste tilhengerne på begge sider vil nok fortelle at motpartens maskin og programvare er søppel, men det stemmer ikke nødvendigvis.
.
Tradisjonelt har Mac vært best på medieproduksjon, til arbeid med lyd og grafikk/video, og er fremdeles kanskje mest utbredt innen bransjer som driver med sånt, f.eks. reklame, design, video/filmproduksjon osv. Den store forskjellen mellom PC og Mac på dette området forsvant gradvis for mange år siden, og det er like lett å gjøre disse tingene på en PC, og utvalget av programverktøy er minst like stort på PC som på Mac. Andre har sikkert en annen mening om dette.
.
Du kan kjøre Windows på en Mac også, med Bootcamp kan du velge mellom Windows og OSX i oppstarten, og det er mulig å kjøre mange Windowsprogrammer inni OSX ved hjelp av virtualisering. Har du allerede en god Mac er det liten praktisk grunn til å bytte altså. Hvis du skal ha ny maskin og vet at du skal bruke mye Windowsprogrammer så kommer du vanligvis billigere ut av det med en ny PC enn med en ny Mac, og ytelsen er ikke noe dårligere.
.apple-macbook-pro_bbg
En ting som er ofte diskutert er nettopp prisen, og at det skal være så mye dyrere med Mac. Det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg snakker om bærbare maskiner her nå, siden det i dag selges flere bærbare enn stasjonære datamaskiner.
En Mac er en helt glimrende maskin, og er bygd med solide kvalitetsdeler for høy ytelse og profesjonellt bruk. Man kan gjerne si den er bygd som en tank. Det er vel og bra, men er du en normal hjemmebruker, og det er folk flest, så trenger du sjelden det aller mest solide, det som yter aller best, og det er kanskje praktisk med en maskin som fungerer på samme måte som de fleste andre maskiner. Ved å velge fritt blant utallige produsenter av deler kan PC-produsenter lage maskiner med lik ytelse til en lavere pris enn hva en Mac vil koste. En god Macbook ligger gjerne på 12-16 000 ca, og en laptop i PC-verdenen med samme ytelse ligger ofte under 10 000. En PC med normal ytelse litt under toppsjiktet får du for rundt 6000. Trenger du en solid maskin bygd som en tank så fins det også, men koster da omtrent det samme som en god Macbook Pro, et sted nord for 20 000.
.
En ting som ikke avhenger av synsing og individuelle meninger er utbredelsen av disse konkurrerende maskintypene. Mac ligger rundt 10% i USA, litt lavere her i Norge. Resten av markedet er stort sett PC med Windows, endel kjører Linux eller noe annet istedenfor Windows.
.
Så hva er egentlig best av Mac og PC? Det blir som å spørre «hvilket kamera er best» eller «hvilken mobil er best». Det avhenger av hva du er vant til og kjenner, hva du trenger osv. Hvis du er en medieprodusent kan det være greit å bruke samme platform som store deler av den bransjen, mens til hjemmebruk trenger folk flest ikke å ta det hensynet. Det er egentlig opp til deg selv.
Tags: , , , , ,